2024.04.20 | Szombat
Tivadar napja

Indulhat a biztosítótól vásárolt életjáradék igénylés az OTP Nyugdíjpénztárnál
2018.02.07
Nyugdíj
2865
.
Új szolgáltatással bővül az OTP Nyugdíjpénztár palettája 2018. január elsejétől. Magyarországon elsőként a pénztár tagjai igényelhetik nyugdíjcélú megtakarításaik kifizetését életjáradék formájában a nyugdíjkorhatár elérése után. Az új lehetőséggel a legnagyobb hazai pénztár egyedülálló módon, a teljes nyugdíjszolgáltatási portfóliót lefedi.

A magyar pénztári piacon páratlan szolgáltatással jelentkezik az OTP Nyugdíjpénztár. Ugyanis a pénztár tagjai már életjáradék formájában is kérhetik nyugdíjcélú megtakarításaik kifizetését a már korábban is igénylehető felvételi formák mellett. A Groupama Biztosítóval közösen indított új konstrukció kizárólag az OTP Nyugdíjpénztári tagok számára elérhető. Igénylése két feltételhez kötött, melyeknek együttesen kell teljesülniük a szolgáltatás igénybevételéhez. Az a pénztártag igényelhet életjáradékot, aki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt valamint tagsági jogviszonya elérte, illetve meghaladta a tíz évet.

AZ OTP Nyugdíjpénztár jelenleg kétféle járadékszolgáltatást biztosít a tagjai számára; az ütemezett kifizetést, ami egy a pénztártag által meghatározott összegű és gyakoriságú rendszeres kifizetést jelent, illetve a garantált banktechnikai járadékot, amelyben a pénztártag a szolgáltatás futamidejét is megszabja a kifizetés gyakorisága mellett. A Pénztár a járadék teljes futamidejére garantálja a nettó 3%-os hozamot.

A szolgáltatások bővítésével 2018 januárját követően pedig a magyar piacon először lehetőség nyílik arra, hogy a pénztártag életjáradék szolgáltatást is igénybe vegyen. A frissen bevezetett járadékszolgáltatási konstrukció értékesítése során a Pénztár szerződést köt az életjáradék biztosítást igénylő pénztártag javára a biztosítóval és lényegében megvásárolja tőle a tag nevében a biztosított haláláig határozatlan időre terjedő szolgáltatást. A nyugdíjkorhatár elérésekor a tagok mostantól az alábbi kifizetési lehetőségeket igényelhetik a pénztártól:

  • csak a hozam kifizetését kéri

  • egy meghatározott fix összeg kifizetését kéri (amely nem lehet több mint az egyéni számla kérelem benyújtása napján aktuális egyenlegének 90%-a)

  • egy meghatározott összeg (minimum az egységes tagdíj - 5.000 Ft - mértékével megegyező összeg) feletti rész kifizetését kéri

  • meghatározott járadékalap után évente újraszámított, az elért hozamokat és költségeket figyelembe vevő meghatározott összegű és gyakoriságú ütemezett kifizetést kér (például: havonta 50 000 Ft összeg kifizetését kéri)

  • életjáradékot kér, meghatározott összegű életjáradék alap után.


Az újonnan bevezetett járadékbiztosítás azoknak ajánlható, akik már rendelkeznek a minimális járadékösszegnek megfelelő megtakarítással, azonban nem egy összegben, hanem egy általuk választott rendszerességgel, az állami nyugdíjkiegészítéseként szeretnék felvenni a megtakarításukat. Továbbá azok számára is javasolja a biztosító, akik gyermekeiknek, unokáiknak vagy más általuk megjelölt személynek szánják a megtakarított összeget, de nem szeretnék azt egyben odaadni.

A fejlesztésnek köszönhetően az OTP Nyugdíjpénztár és a termék technikai hátterét nyújtó Groupama Biztosító között nemcsak szorosabbá vált az együttműködés, de a közös termék arra is rámutatott, hogy a két szolgáltató tevékenysége valóban komplementer szolgáltatásai egymásnak.

Az OTP Nyugdíjpénztárnál mindig is abban hittünk, hogy az egyes nyugdíj-megtakarítási formák egymást kiegészítő és erősítő szolgáltatások. Ezért is tölt el különös büszkeséggel, hogy a magyar nyugdíjpiac két meghatározó szereplőjeként elsőként tehetünk elérhetővé egy olyan szolgáltatást, ami folyamatosan bővülő tagságunk számára még egy lehetőséget kínál a boldog nyugdíjas évek anyagi hátterének biztosítására” – mondta el Nagy Csaba az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A 2017 év végén összesen 248 milliárd forintnyi megtakarítást kezelő OTP Nyugdíjpénztár majd 224.500 tagjával az ország legnagyobb nyugdíjpénztára. Mostantól kezdve azonban már nem csak a változatos befektetési portfólióját tekintve piacvezető szolgáltató, hanem a kifizetések tekintetében is, hiszen ügyfelei egy minden eddiginél szélesebb palettából választhatnak.
Forrás: OTP.hu